Trošak dostave
3,50 €
3,50 €
Za narudžbe preko 40,00 €
Ostvarite 10% popusta na kupnju 3 ili više knjiga
(*Popust se ne odnosi na već snižene artikle)
Najniža cijena u prethodnih 30 dana: 2.65 €
Autor: | Grupa autora |
Broj Stranica: | 112 |
Izdavač: | Begen |
Format: | 115x165 mm |
Jezik: | Hrvatski |
Uvez: | meki |
Čovjek koristi mrkvu približno četiri tisuće godina. Postojbina mrkve je Azija. Kao kultiviranu biljku, prvi put je spominje Hipokrat.
Njezin korijen se koristio u prehrani. Liječnici stare Grčke su korijen i sjeme upotrebljavali za liječenje kašlja, tuberkuloze i drugih plućnih bolesti.
Mrkva se prije svega cijeni zbog karotena. Narančastu boju korijena mrkve daju karoten i ksantofil. Pri tom, karoten čini 90% od cijele količine karotenoida, a ksantofil 10%.
Karoten koji se nalazi u mrkvi se pretvara u vitamin A samo u kombinaciji s biljnim masnoćama u prehrani. Zbog toga, izvor kerotena koji se može pretvoriti u vitamin A je samo mrkva u salatama u koje je dodano ulje.
Mrkvu znamo po njezinim ljekovitim svojstvima, a ponajviše po vitaminu A i njegovom utjecaju na zdravlje očiju.
Želite li upoznati i druga ljekovita svojstva mrkve i naučiti praktične i efikasne recepte za vaše zdravlje?
3,50 €
Za narudžbe preko 40,00 €
Pouzećem, karticama (jednokratno ili do 12 rata), e-bankarstvom